افزودنی گریس برای تولید گریس استفاده می شود. در تولید گریس از غلیظ کننده فلزی استفاده می شود که از ترکیب اسید بوریک چرب با فلز بازی ایجاد می شود.
قیمت افزودنی گریس
یکی از افزودنی گریس اسید تولید گریس است که بصورت مسقیم در ترکیب گریس استفاده نمی شود. بعد از ترکیب با مواد دیگر تشکیل غلیظ کننده صابونی را دارد. این صابون فلزی از ترکیب اسید چرب با فلز باز تشکیل می شود. مثل هیدروکسید لیتیوم ، هیدروکسید کلسیم ، هیدروکسید آلومینیوم می توان نام برد.
انواع اسید های چرب مورد استفاده در تولید گریس
- اسید چرب با زنجیره بلند مانند اسید استئاریک ، اسیدپالمیتیک و اسید اولئیک که معولا برای تولید گریس با نقطه قطره ای بالا و مقاومت خوب در برابر آب استفاده می شود.
- اسید چرب زنجیره کوتاه مانند اسید لوریک و اسید میریستیک که این اسیدها معمولا درگریس با نقطه قطره ای پایین و البته پایداری برشی خوب استفاده می شود.
- اسید چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک و اسید پالمیتیک هستند و این اسیدها برای تولید گریس هایی با پایداری و اکسیداسیون خوب استفاده می شود.
- اسید های غیر اشباع مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک که این اسیدها معمولا برای تولید گریس با خواص روانکاری خوب استفاده می شود.
مشخصات فنی گریس ها
بصورت کلی مشخصات فنی گریس ها کاملا متفاوت است و بستگی به کاربرد هر گریس دارد بر این اساس موارد ذیل در بصورت خلاصه عنوان می شود.
- گرانروی گریس در حقیقت مقاومت در برابر حرکت گریس است و می بایستی به نحوی باشد که بین سطوح متحرک روانکاری ایجاد نماید.
- نقطه قطره ای شدن گریس که شامل دمایی است که گریس شروع به ذوب شدن می نماید و باید بالای حداکثر دمای کاری گریس باشد.
- پایداری برشی گریس شامل توانایی گریس در حفظ و قوام گریس در اعمال تنش برشی و گریس در حین کار قابلیت و خاصیت روانکاری خود را حفظ نماید.
- پایداری اکسیداسیون گریس مقاومت در برابر اکسید شدن است .
- مقاومت در برابر آب نیز می بایستی گریس در برخورد با آب مقاومت خود را از دست ندهد.
- خواص روانکاری گریس توانایی درکاهش اصطکاک و سایش بین سطوح متحرک است و می بایستی گریس قابلیت جلوگیری از سایش قطعات را داشته باشد.